CIS – čisti, učinkoviti fotonaponi s tankim filmom

Jedan od ključnih izazova s kojim se danas susrećemo je korištenje obnovljive energije na održivi način. Kao jedna od najnovijih fotonaponskih tehnologija CIS/CIGS nudi ogroman potencijal za budućnost. Premaznim slojem (filmom) tankim svega 2 ɲm, ova tehnologija štedi velik dio novca i za proizvodnju zahtijeva puno manje energije od ostalih solarnih ćelija.
 

CIS tehnologija ima izuzetne performanse i u lošim vremenskim uvjetima.

CIS tehnologija, ili skraćeno CIGS, kombinira visoke performanse i lijep izgled u inovativnom solarnom modulu. CIS moduli se ističu svojim izuzetnim performansama u uvjetima slabe svjetlosti, zahvaljujući činjenici da imaju najviši spektarski odgovor od svih fotonaponskih tehnologija. Drugim riječima, jednako kao što izuzetno dobro rade pod žarkom sunčevom svjetlošću, CIS moduli pokazali su se dobri i pod oblačnim nebom koje nam je vrlo dobro poznato u Srednjoj Europi. Sloj poluvodiča od bakra (Cu), indija (In), selena (Se), galija (Ga) i sumpora (S) koristi najširi spektar svjetlosti od svih solarnih tehnologija. To omogućava visoki prinos čak i u uvjetima raspršene svjetlosti.
 

CIS je najučinkovitija solarna tehnologija s tankim filmom koja postoji.

Istraživanja koja obavljaju NREL (National Renewable Energy Laboratory, USA – Nacionalni laboratorij za obnovljivu energiju, SAD) i ZSW (Zentrum für Sonnenenergie und Wasserstoff) pokazuju da je CIS najučinkovitija od svih tehnologija tankog filma. CIS je već postigao razine učinkovitosti od oko 20% u laboratoriju, što se može usporediti s učinkovitošću ćelija od multi-kristalinskog silikona. Sam AVANCIS redovito postiže nove svjetske rekorde učinkovitosti.

CIS/CIGS je učinkovitija tehnologija od amorfnog silikona (a-Si) i kadmij telurida (CdTe), a ujedno je i ekološki čista jer koristi minimum materijala za proizvodnju. Kao najučinkovitija tehnologija s tankim filmom (Wp/m2), ona maksimalno povećava instalirani kapacitet vaše instalacije. Energetski prinos (kWh/kWp) PowerMax-a jedan je od najviših među fotonaponskim sustavima savršenih tehnologija za održivo iskorištavanje energije.

 

panels-buttons-powermax-strong.png   panels-buttons-powermax-smart.png